Kalba ekspertai Naudinga žinoti

Kavos ekspertai pataria, kaip išsirinkti kokybišką kavą

Kava – subtilaus skonio gėrimas, pamėgtas tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje. Daugumai žmonių kavos puodelis yra tarsi rytinis ritualas, suteikiantis malonių pojūčių. Apie šį kofeino turintį aromatingą gėrimą pasakoja kavos žinovai ir „Kofy“ internetinės parduotuvės įkūrėjai Edgaras ir Simona Jurelevičiai.  

Kaip kilo idėja sukurti būtent kavos verslą?

– Iš pradžių kilo mintis sukurti elektroninę parduotuvę, o kadangi jau seniai abu svajojome išbandyti verslininkystės roges, tai tiesiog pradėjome domėtis. Užklupus pirmajam karantinui atsirado daugiau laiko, tad pradėjome intensyviai mokytis įvairių dalykų – nuo puslapio kūrimo iki marketingo subtilybių.

Iš pradžių turėjome pačių įvairiausių minčių, o taip pat ir nesėkmingų bandymų, siekiant įgyvendinti šiek tiek kitokio pobūdžio prekybą nei dabar. Norėjome, kad tai būtų ne tik verslas, bet ir pomėgis, norėjome kurti iš noro, o ne iš reikalo. Tad nusprendėme, kad kava yra tai, be ko abu vienareikšmiškai negalim gyventi!

Taip viskas ir prasidėjo. Be didelių svarstymų žinojome, kad svarbiausia daryti iš širdies ir tuomet viskas pavyks.

Ar sklandžiai pavyksta dirbti poroje? Kokios to priežastys?

– Visiškai taip. Nuo pat pradžių matėme, kad vienus darbus geriau atlieka vienas, o kitus – kitas. Tad natūraliai gavosi darbų pasiskirstymas ir čia stengiamės duoti vienas kitam laisvę. O svarbius sprendimus priimam kartu, rasdami kompromisą.

Iš kur semiatės žinių apie įvairių rūšių kavas?

– Žinių semiamės iš įvairiausių šaltinių – knygų, straipsnių, vaizdo medžiagų ir kt. Šiais nuostabiais laikais žinios yra tiesiog ranka pasiekiamos.

Kas yra aukščiausios kokybės kava? Kokia ji? Kaip atskirti?

– Aukščiausios kokybės kava yra laikoma rūšine kava, kuri pagal Rūšinės kavos asociacijos sukurtą kavos vertinimo sistemą yra įvertinta ne žemesniu balu negu 80. Visgi dažnai vartotojas nežino, apie tokią sistemą, o įvertinimas nėra rašomas ant pakuotės, todėl yra keli itin paprasti dalykai, kaip galima nustatyti, jog tai – aukštos kokybės kava.

Pirmiausia – skrudinimo data. Kava laikoma šviežia, jeigu buvo paskrudinta ne anksčiau nei prieš 4-6 savaites. Taigi, kuo anksčiau skrudintą kavą įsigysite, tuo puikesnėmis jos savybėmis galėsite mėgautis. Šviežumas yra vienas svarbiausių dalykų. Net jeigu kava bus aukščiausios kokybės ir pati brangiausia, bet stovinti lentynose pusę metų, metus ar daugiau – ji nedaug besiskirs nuo žemos kokybės kavos.

Kitas dalykas – išsamiai nurodyta informacija ant pakuotės arba jeigu perkate internetu – aprašymo skiltyje. Jeigu ant kavos pakuotės arba aprašyme nepavyksta rasti tokios informacijos, kaip pavyzdžiui, kokiame ūkyje užauginta kava, kokiu būdu ji apdorota, tai reikš, jog vartotojo rankose ne aukščiausios kokybės rūšinė kava, nes rūšinės kavos pakuotės visuomet žymimos šia informacija.

Kiti kokybės įvertinimo rodikliai yra pačios kavos aromatas – šviežia kava turi itin intensyvų kvapą. Taip pat kokybiškos kavos pupelės ir atrodo kokybiškai: jos neturi atplaišų ar kitokių defektų.

Aukščiausios kokybės kavos taip pat niekada nerasite su sintetinėmis priemaišomis, suteikiančioms kavai nenatūralius skonius, tokius kaip tiramisu, airiško kremo ar kt. Aukštos kokybės kava gali pasižymėti tam tikrais poskoniais, tokiais kaip riešutų, šokolado, vaisių, karamelės ir t. t., bet tai nėra sintetiniai priedai, o natūralūs kavos poskoniai. Poskonius įtakoja kavos rūšis, regionas, kuriame auga kava, taip pat apdorojimo būdas.

Na, ir žinoma, jeigu turite galimybę, visada rinkitės kavą pupelėmis, o ne maltą. Malta kava kur kas greičiau praranda aromatą, poskonius ir kitas savybes, o štai pupelė kaip kiautas saugo visa tai savyje iki kol bus sumalta.

Ar rytinė kava tikrai greičiau prabudina žmogų, ar tai tik paprastas vidinis įsitikinimas?

– Visai ne, kavoje yra stimuliuojanti medžiaga – kofeinas, kuri ir padeda pasijusti žvalesniais, budresniais. Bet dažnai girdime iš žmonių, jog kavą geria ne dėl poveikio kūnui, bet būtent dėl malonumo, kasdienio ritualo.

Ką daryti, kad kava neprarastų savo savybių?

– Vengti pagrindinių kavos priešų – karščio, drėgmės, deguonies ir šviesos. Patartina kavą laikyti arba originalioje pakuotėje, bet užspaudus angą, kad nepatektų deguonis, arba sandariame inde. Nepatartina kavos laikyti skaidriame inde šviesoje – tai taip pat gadina kokybę. Netinka ir drėgnos spintelės, patalpos, reikėtų vengti laikymo karšyje šalia šildymo įrangos ar viryklės.

Kaip patiems pasigaminti tobulą kavą namuose?

– Yra keletas dalykų, kurių laikomės ir patys norėdami pasigaminti skanią kavą. Svarbiausia, mūsų manymu, yra turėti šviežios kavos, ir tai niekada nenuvilia! Tuomet kavą malti tik prieš pat gaminimą – tai leidžia pajusti subtiliausius aromatus! Kavai naudoti kokybišką vandenį – vengti itin geležingo ar chloruoto vandens.

Kaip vertinate įvairius pagardus kavai?

– Na, bet kokios jau minėtos sintetinės priemaišos tik maskuoja kavos skonį, tad dažniausiai naudojami nekokybiškai kavai „pagerinti“. Kalbant apie pieną ar cukrų, tai žinoma, jie stipriai keičia kavos konsistenciją, skonį, tačiau manome, kad jeigu mums patinka kava su puse šaukštelio cukraus – puiku, leiskim sau mėgautis tuo!

Kokia kava Lietuvoje pati populiariausia?

– Tikimės, jog „Kofy“.

Koks esminis skirtumas tarp aparatinės kavos ir gaminamos savomis rankomis?

– Kavos puodelyje atsiskleidžia skirtingos charakteristikos, priklausomai nuo to, kokie buvo naudoti filtrai, koks kavos skrudinimas, malimo rūpumas, vandens temperatūra, vandens spaudimas. Tad kiekvienas šis elementas padaro tam tikrą įtaką, o rezultatas tas pats – kava. Tad vieno esminio skirtumo čia tikriausiai nėra, tai daug dedamųjų dalių, kurių kiekviena ir sudaro skirtumą.

Kokį pagrindinį patarimą duotumėte, norint išsirinkti skanią ir kokybišką kavą?

– Vienareikšmiškai svarbiausia šviežumas – visuomet rinkitės ją kuo šviežesnę.

 

Daugiau informacijos apie „Kofy“ rūšines, šviežiai skrudintas bei kokybiškas kavas rasite: https://www.kofy.lt/